Montarea corectă și sigură a panourilor solare pe acoperiș este esențială pentru a vă asigura că beneficiati la maxim de investiția în energie regenerabilă. Iată câțiva pași simpli pentru a face acest lucru:
Evaluarea și Pregătirea Acoperișului
Înainte de toate, este crucial să evaluați starea acoperișului și să vă asigurați că este suficient de puternic pentru a susține panourile. Dacă acoperișul este vechi sau deteriorat, ar putea fi necesară renovarea acestuia înainte de instalare.
Alegerea Profilelor
În funcție de tipul acoperișului, sistemul de prindere va fi alcătuit din diferite componente. Pentru acoperișurile din țiglă ceramică, metal sau tablă se recomandă folosirea profilului de aluminiu tip H. Pentru acoperișurile metalice cu foi trapezoidale, țiglă metalică, și sandwich panel cea mai bună alegere este șina mini-rail tip H.
Alegerea Suporților
Profile vor fi apoi fixate de acoperiș cu suporți de fixare potriviți. În funcție de acoperiș, aceștia pot fi de tip cârlig pentru țiglă, tip suport sau tip șurub ancoră pentru tabla.
Pozitionarea Corectă a Panourilor
Panourile solare ar trebui să fie orientate astfel încât să primească cantitatea maximă de lumină solară. În România, ideal este ca acestea să fie orientate spre sud, la un unghi între 30° și 45°. De asemenea, în cazul acoperișurilor plate sau al celor ce nu au un unghi optim, se pot folosi suporți cu unghi reglabil.
Cleme pentru fixare
Pentru a fixa panourile pe suport, se folosesc cleme de capăt sau cleme de mijloc. De exemplu, pentru o fixare stabilă și ușoară, puteți opta pentru clemele cu click pentru fixare, care vin la pachet cu șurub inclus.
Șuruburi și piulițe
Pentru fixarea suportilor de acoperiș și a profilelor de suporți, veți avea nevoie de diferite tipuri de șuruburi și piulițe, precum șuruburi pentru grinzi de lemn, șuruburi cu cap T sau imbus, piulițe autoblocante, piulițe cu fantă, și multe altele pe care le puteți găsi în categoria Organe de asamblare și feronerie
Conectarea la Sistem
Odată ce panourile sunt montate în siguranță, acestea pot fi conectate la sistemul solar, folosind cabluri și conectori adecvați. De asemenea, cablurile pot fi prinse între ele cu clipsuri de fixare pentru o mai bună organizare a întreg sistemului.