V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă în interiorul unei celule fotovoltaice? Haideți să vedem împreună cum funcționează aceasta și cum transformă lumina soarelui în energia pe care o folosim în casele noastre.
Tehnologia din spate
În primul rând, celulele fotovoltaice sunt inima oricărui panou. Acestea sunt realizate în general din silicon, un material semiconductiv, și pot fi comparate cu un sandwich, având două straturi: unul pozitiv și unul negativ.
Când lumina soarelui atinge o celulă solară, aceasta energizează electronii din stratul negativ. Acest "șoc" de energie face ca electronii să se deplaseze către stratul pozitiv. Acest flux de electroni creează un curent electric, pe care îl putem folosi pentru a alimenta diverse aparate și sisteme din casele noastre.
Curent continuu -> Curent alternativ
Însă, pentru a putea folosi această energie, avem nevoie de un invertor. Curentul creat de celulele fotovoltaice este curent continuu (CC), iar majoritatea aparatelor electrocasnice necesită curent alternativ (CA). Invertorul transformă curentul continuu în curent alternativ, făcând energia produsă de panourile solare utilizabilă.
Stocarea Energiei
Să nu uităm nici de bateriile solare! Acestea stochează energia pe care nu o folosim imediat, permițându-ne să avem energie chiar și atunci când soarele nu strălucește.
Într-un final, energia ajunge la priză și alimentează dispozitivele pe care le folosim zilnic, de la frigider și televizor, până la încărcătorul laptopului sau al telefonului.
Sperăm că această călătorie a fost la fel de fascinantă pentru voi, ca și pentru noi. Energia solară este o resursă neprețuită, iar la Admira ne mândrim că o facem accesibilă pentru toți.